Guinea Equatorial es va independitzar d’Espanya fa 50 anys. El país s’ha convertit en un dels més aïllats de l’Àfrica. Com viu la seva gent?

Fa just 50 anys Guinea Equatorial era una província d’Espanya. Ara hi ha moltes persones que no saben situar-ho en el mapa. A Guinea, en canvi, les seqüeles de dos segles de colonització segueixen molt presents. El país viu dominat per una de les dictadures més cruels del món, la de Teodoro Obiang, un militar format a l’acadèmia de Saragossa.

I ara et necessitem. 😉 Estem treballant en un documental de 70 minuts que ho expliqui, que ens ajudi a entendre com és la vida de la seva gent. Serà una de les poques vegades que un equip independent accedeixi al país amb càmeres.

Però et necessitem per a fer-ho possible. Hi ha qui no vol que ho aconseguim, en especial:

  • El règim d’Obiang. Domina els mitjans de comunicació del país i no permet l’entrada de periodistes estrangers independents, ni observadors internacionals durant les eleccions. “Palmeras en la nieve”, la pel·lícula més taquillera d’Espanya del 2015, situada a Guinea i explicava des de la perspectiva colonitzadora… no va poder ser filmada al país.
  • Els grans mitjans de comunicació i les elits. Prefereixen que aquest sigui un tema menor i que els negocis i el saqueig continuïn.

  • Els nostàlgics del franquisme. La gent que diu que Espanya mai no va colonitzar, que no hi ha motius per demanar perdó. Als que pensen que la memòria història amb perspectiva decolonial… millor que no. Però si, el racisme té un origen.