EL CATALÀ AL SEGLE XVI
Avui, faig memòria d’un personatge aragonès, que la història castellana ha amagat i evitat, tant com ha pogut. Per això molts de vosaltres encara no l’haureu sentit nombrar. Va ser molt important en la seva època;
Jerónimo Zurita y Castro (Saragossa, 1512-1580) fou un historiador aragonès. Fill de Miguel Zurita, metge de cambra de Ferran el Catòlic i de Carles I.
És molt important esmentar aquest personatge, per que va escriure sobre la història de les Espanyes, d’una manera fidedigne; abans de que el Regne de Castella s’apropiés de la censura i de la pròpia història.
Zurita va ser nombrat cronista oficial de la confederació Catalano-aragonesa, nomenat per les Corts de 1548.
D’aquest historiador, presentem fragments del seu llibre “Anales de la Corona de Aragón” del segle XVI; on l’escriptor diu que el català era la llengua de les corts a Mallorca, Eivissa, Menorca, València, Aragó, Múrcia, Sarrdenya, Sicília, Nàpols i parts d’Àfrica i Àsia.

I també diu que els primers furs del regne d’Aragó foren escrits en Català. Així com també diu que els reis d’Aragó parlaven i escrivien en Català, per ser Catalunya la seva antiquíssima pàtria. El mateix Zurita parlava diverses llengües europees; entre aquestes la llengua catalana.

Molts defensors de la España castellana, han rigut dels historiadors catalans; quan explicaven que el català era una de les llengües més parlades d’Europa. Fins i tot es parlava al nord d’Àfrica, fixeu-vos.
Al mateix Aragó, l’antiga llengua aragonesa (que no era castellana), va patir el bilingüisme amb el català, fins el punt, que en algunes ciutats es parlava més català que aragonès; es creu que Pamplona, entraría dins aquest cas.

Aquí teniu els “Anales de Aragón”, si en voleu fer un cop d’ull:
http://ifc.dpz.es/publicaciones/ebooks/id/2448
És clar, que el dialecte castellà, és una llengua d’imposició, que poc o res es devia de parlar fins el segle XVII. El castellà es va anar obrint pas, amb la usurpació de la corona de les Espanyes. I la sensació dels espanyols actuals, de que la seva és una llengua molt antiga i important, és una mentida, fruit sobretot, de l’adoctrinament franquista; de quasi bé, 40 anys de dictadura.

Una cordial saluació.

MÉS DOCUMENTACIÓ: https://ca.wikipedia.org/wiki/Jer%C3%B3nimo_Zurita_y_Castro
(Zurita. Un personatge que fou dels més importants del segle. Amb els més alts càrrecs)

Escrit per Joan Camps Solaesa