Els interessos polítics no han d’interferir en la veracitat de la Història.
La Dictadura espanyola va reescriure l’assignatura d’història. No donem continuïtat a la falsedat.

PODEM ESTAR SEGURS
Català i occità són una mateixa llengua, per que els millors especialistes del món, en aquestes llengües, així ho afirmen.
No creiem en historiadors al servei d’una causa, o de determinat règim polític. Tenen els seus motius, per a negar la més plausible evidència; poden haver cursat la carrera de filologia, història o especialitzar-se en època medieval; però, negar la evidència és faltar a la veritat.

Són els lingüistes més destacats en estudis medievalistes; tots ells especialitzats en llengües romàniques, amb profunds coneixements de les varietats de la llengua occitana i catalana; els que realitzen tal afirmació; és a dir, que el CATALÀ i el OCCITÀ, són la mateixa llengua.
Estem parlant de Pèire Bec, Domergue Sumien, Patric Sauzet, Xavier Lamuela o Carles Castellanos. Tots ells consideren que el català i l’occità, encara avui dia, es poden considerar la mateixa llengua amb elaboracions diferents.

SÓN ELS MESTRES MÉS IMPORTANTS, VEGEU…
* Carles Castellanos i Llorenç (Barcelona, 1942) És doctor en Traducció per la Universitat Autònoma de Barcelona, ha estat director del Departament de Traducció i Interpretació d’aquesta Universitat i actualment és professor d’estudis de doctorat d’aquest Departament.
* Francesc Xavier Lamuela Garcia (Barcelona, 1950) és un lingüista català. Doctorat en filologia romànica, ha estat professor de la Universitat de Tolosa de Llenguadoc i actualment és catedràtic a la Universitat de Girona. També ha treballat a la Universitat Autònoma de Barcelona, a la Universitat de Lleida i a la Universitat de Manchester.
* Pèire Bec (París, 1921 – Poitiers, 2014)  Professor titular de la universitat de Poitiers i director adjunt del Centre d’Études Supérieures de Civilisation Médiévale. Ha estat un dels principals especialistes en lingüística romànica i occitana del segle XX.
* Domergue Sumien (Compenha, Oise, 1968) és un occitanista i lingüista provençal. Treballa en l’estandardització de l’occità. Organitza el projecte de les normes lingüístiques en set dialectes regionals: gascó, llenguadocià, provençal, niçard, llemosí, alvernès i vivaroalpí, i és soci del Consell de la Llengua Occitana.
* Patric Sauzet. Professor titulat de la universitat de Montpeller, Universitat de París VIII, i actualment de la Universitat de Tolosa lo Miralh. President del Conselh de la Lenga Occitana des de el 2001.

CAP DUBTE
Cal acceptar la evidència. I pot ser tindrem que reescriure part de la història d’Europa. Per que català i occità van ser les llengües més parlades d’Europa, al llarg de molts segles.
Cau pel seu pes. L’occità és la primera llengua romànica en parlar-se.
Els gots van ser el poble més nombrós i romanitzat de la història. Tant és així, que pràcticament varen heretar tot l’imperi romà, tal com van trobar-lo a la seva arribada.
L’occità ocupà la part central d’Europa, la part més poblada, i amb tota probabilitat, és l’origen d’altres llengües europees.
És igual anomenar-nos catalans o occitans, vindria a ser lo mateix.
Per tant, la cultura catalana vindria a ser l’origen d’Occident, tal i com el coneixem, avui en dia. Cal meditar i explicar bé aquest tema; però això és així.

Una cordial salutació.

Escrit per Joan Camps Solaesa