José Manuel García-Margallo (PP) ha assegurat que una Catalunya independent “perdria 689.000 llocs de treball i tindria una taxa d’atur del 37%, la més alta del món”. El ministre ha apel·lat a l’anomenat ‘efecte frontera’ per justificar aquest impacte econòmic negatiu i ha afegit que “hi hauria un ‘corralito’ i una fuga de dipòsits”. Considera que les pensions es reduirien entre un 39% i un 44% i que “cada pensionista perdria entre 300 i 400 euros al mes”.

El president d’Esquerra Republicana, Oriol Junqueras, ha titllat aquestes advertències d’”acumulació de profecies apocalíptiques que xoquen amb la realitat”. Junqueras ha recordat que la renda per càpita dels països de la mida de Catalunya és més alta que la dels països d’una mida com la d’Espanya. El candidat de Junts pel Sí ha assegurat que Catalunya seguirà formant part de la Unió Europea perquè “Espanya és la primera interessada”. I ha argumentat que l’estat espanyol voldrà evitar aranzels perquè el 70% de les exportacions espanyoles passen per Catalunya.

La major part del debat s’ha centrat en la qüestió sobre si una Catalunya independent quedaria fora o no de la Unió Europea. Junqueras ha defensat que no hi ha cap punt en el tractat que contempli l’expulsió, mentre que García-Margallo ha afirmat que “els tractats deixen d’aplicar-se des del minut zero”. Tots dos han esmentat diversos articles dels tractats i de la legislació internacional per justificar els seus punts de vista. Sobre si es podria mantenir o no la nacionalitat espanyola i, per tant, la ciutadania europea, Junqueras ha defensat que sí i ha recordat que “centenars de milers de ciutadans francesos van conservar la nacionalitat francesa”.

El ministre ha respòs que “és absurd pretendre que es pot tenir una República Catalana independent de 7,5 milions de catalans que tinguin la nacionalitat espanyola”.

Sobre el reconeixement internacional, García-Margallo ha augurat que Catalunya no obtindria l’aval de les Nacions Unides i Junqueras ha afirmat que els nous estats “són hereus dels compromisos internacionals de l’estat del qual neixen”. Tots dos s’han acusat mútuament de fer pressió a l’estranger per obtenir suports internacionals. Junqueras ha apostat que “l’estat espanyol no farà cap referència a Gibraltar en els propers mesos” deixant entreveure que es tracta d’una contrapartida a canvi del suport explícit de David Cameron.

En el tram final del debat, Junqueras ha retret a García-Margallo les amenaces contra l’independentisme i el ministre ha respòs: No amenaço, si vostè es vol llançar daltabaix d’un pont jo dic: ‘Oriol, no et llancis!’”. El ministre ha reivindicat que el seu Govern “ha fet mostres d’afecte a Catalunya”, i Junqueras ha respòs que “no s’han notat massa”. El president d’Esquerra ha dit que les relacions entre Catalunya i Espanya “mai seran tan bones com quan Catalunya sigui independent i tingui relació d’igual a igual”.