El catedràtic de lingüística general de la UAM i autor de ‘Els dominis de l’espanyol: guia de l’imperialisme lingüístic panhispánico’ aclareix mites i preconcepcions sobre el llenguatge.

‘El català és tan útil com el castellà a tot l’estat espanyol.’ Són paraules del catedràtic de lingüística general de la Universitat Autònoma de Madrid Juan Carlos Moreno Cabrera, en una entrevista aquesta setmana al programa matinal de TV2 de Televisió Espanyola. Moreno és convidat al programa amb motiu de la publicació del seu darrer llibre, ‘Los dominios del español. Guía del imperialismo lingüístico panhispánico‘, en versió electrònica.

Moreno explica, amb certa sorpresa per part de la presentadora, que el català, el gallec i el basc són llengües tan útils com l’espanyol i lamenta que els espanyols, com ell, hagin rebut una educació que ha exclòs aquestes llengües. ‘El català és més útil que l’anglès per a trobar feina a l’estat espanyol’, diu, explicant que cada llengua representa una cultura i que, per tant, és una riquesa, quan l’entrevistadora prova d’argüir que és molt més lògic estudiar anglès o xinès que no llengües amb molts menys parlants. ‘Els espanyols no hauríem de fer el sord quan sentim parlar català o gallec’, diu.